Basecamp breidt uit naar nieuwe gebieden! In de komende jaren zal Basecamp nieuwe resorts ontwikkelen en regenereren in Tanzania, Sardinië, Bali en Vietnam. Het einddoel is om 20 volledig zelfvoorzienende en regeneratieve eco-resorts te ontwikkelen op de mooiste locaties ter wereld; Een wereldwijde uitdaging, in een snel veranderende wereld. 

Hoe gaan we dit doel bereiken? En welke positieve impact zullen we onderweg hebben? Ontdek het en volg onze wekelijkse blog/vlog serie ‘Building Basecamp’.

De winter komt eraan op Basecamp IJmuiden, en de laatste dagen van de herfst zijn goed gebruikt. Net voordat de vrieskou intrad, kon het permacultuurteam bijna honderd appelbomen planten en konden we twee van onze Tiny Suites vervangen door nieuwe Tiny Lofts. Deze nieuwere modellen hebben ook een privésauna, waardoor ze het perfecte winterverblijf zijn voor een kort verblijf. Boek hier!

Een ander hoogtepunt van de afgelopen week was een verrassingsbezoek van de onofficiële Basecamp Mascotte ‘Mr. Fox’ (of mevrouw?) Mr. Fox is een frequente bezoeker tijdens de winterdagen, hij dwaalt rond en scharrelt naar snacks. Een vriendelijke herinnering is om onze harige vriend niet te voeren en eten binnen te houden. We weten dat hij er schattig uitziet, maar het is het beste als hij afstand houdt van mensen en bij het Kennemermeer op zoek gaat naar eten.

Nu we het er toch over hebben: als je van wandelen houdt, is het je vast opgevallen dat ons tweede ‘ÖÖD-huis’ aan het meer naast het wandelpad is geplaatst. De ÖÖD is een van Basecamp’s hoogst gewaardeerde accommodaties en biedt haar gasten een spectaculair panoramisch uitzicht over het natuurgebied. Het eenrichtingsspiegelglas dompelt de ÖÖD volledig onder in de omgeving en voorkomt dat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. Is het geen schoonheid?

Wat nog moet gebeuren is het aansluiten van de ÖÖD en Tiny Lofts op het water-, sanitatie- en energienetwerk van Basecamp. Helaas kan er veel misgaan als een nieuw Tiny House net voor de winter arriveert, dus het is een ‘heads-up’ moment voor zowel het bouwteam als het operationele team.

Bevroren waterleidingen, gebarsten ramen, falende verwarmers, defecte boilers… we hebben het allemaal al gezien. (Maar gelukkig is er niets dat we niet kunnen repareren). De uitdaging is echter om continu te verbeteren en onze Tiny Houses onderweg duurzamer en zelfregulerend te maken. Deze missie zal in de nabije toekomst zichtbaarder worden, aangezien ons technische team momenteel onderzoekt hoe we ‘Domotica’ het beste kunnen implementeren in Basecamp.

Voor degenen die niet bekend zijn met deze (relatief nieuwe) technologie, domotica kan het best omschreven worden als een huisautomatiseringssysteem dat in staat is om eigenschappen van het huis zoals verlichting, klimaat en apparaten te monitoren en te regelen. Door domotica te implementeren in onze Tiny Houses kunnen we het energieverbruik beter bewaken en processen zoals temperatuurregeling automatiseren. Op de lange termijn kan dit mogelijk veel energie (en geld) besparen en tegelijkertijd de afhankelijkheid van een fossiel energienetwerk verminderen.

Like, deel en abonneer je.